Käyttäjätunnus
Salasana

Lyngen 2008

Etusivu | Perjantai | Lauantai | Sunnuntai | Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai | Lauantai

 

Maanantai - 10kg rikki!

Maanantai aamupäivä meni edellisen yön reissusta toipuessa - joten kalaan lähdimme vasta puolen päivän jälkeen. Aloitimme tutuilta paikoilta läheisen niemen kärjen tuntumasta mistä kaloja oli tähän mennessä parhaiten noussut. Keli oli puolipilvinen ja melko tyyni.

Niemenkärjen kalliot nousivat lähes pystysuoraan ylös rannasta. Yhtälailla pohja laski hyvin jyrkästi rannan lähellä. Kovin kauas rannasta ei tarvinnut siirtyä ennen kuin vettä oli yli 100m veneen alla. Merivirrat olivat myös varsin voimakkaita tässä paikassa - parhaiten sen huomasi siitä että vene siirtyi virran mukana todella nopeasti pitkän matkan.

Joonas suorittaa koukkauksen onnistuneesti.

 

Jussi aloitti lähes välittömästi hyvänkokoisella sei-tuplalla. Seit olivat siihen asti ehkä suurimmat, eli noin puolitoista kiloisia ja nappasivat häckloihin välivedestä, n 30m syvyydestä. Muuten kaloja, kaloja, lähinnä turskaa ja seitä tuli harvakseltaan ja melko pienen kokoisia. Kuvassa yksi hieman suurempi, eli Jussin n. 3kg turska potkii vastaan.

Klo 16 aikaan alkoi tapahtua kun David sai reilumman tuntuisen tärpin noin 100m syvyydessä. Huomaa Davidilla kuvassa vasemmalla vyötärölle kiinnitettävä vapatuki joka on painavaa kalaa ylös kelatessa varsin hyödyllinen varuste.

Tavallisesti kalat tulivat pintaan hyvin lähellä venettä - tämä kaveri pintautui kuitenkin melko kaukana mikä lisäsi mukavasti jännitystä tilanteessa.

Siinä se vihdoin oli - 10kg rikki ja komeasti!

Lopullinen punnitus maissa todentaa kalan painoksi tasan 12kg mikä on meidän reissujen ennätys ja myös Davidin henkilökohtainen ennätys. Reissun toinen päätavoite oli saavutettu mikä oli tietysti hieno asia. Turska nappasi jälleen punaisen häcklaan, mikä vaikutti hassulta ottaen huomioon kalan koon.

Davidilla oli hymy herkässä - tottakai :)

Joonaksen venekunta tulee kehumaan saaliillaan :)

Mielenkiintoinen ilmiö oli valtavat lokkiparvet jotka saalistivat ilmeisesti silliä kun parvi tuli lähellä pintaa.

Kävimme ruokatauolla mökeillä ja samalla siivottiin päivän saalis. Parin tunnin päästä olimme taas ulkona merellä samoilla paikoilla kuin aiemmin päivällä. Alla Johan on saanut taas onkensa veteen ja odottelee tärppiä.

Kala ei ollutkaan turska vaan ensimmäinen kunnon kissakala! Puntari näytti painoksi 4.6kg, mikä on jo varsin hyvä koko tälle kissakalalajille. Kissa nappasi keltaiseen matojigiin omia aikojaan kun vene ajalehti aallokossa.

Hurjan näköinen otus ja todella agressiivinen kun nostetaan veneeseen. Kannattaa siis ihan oikeasti varoa että ei menetä sormiaan.

 

Paikalla oli sääntönä että kalanperkeet oli kuljetettava paljuissa avomerelle. Varmasti ihan hyvä idea siisteyden kannalta. Näitä paljuja oli tarjolla paikan puolesta, eli omia ämpäreitä ei tarvitse käyttää.

Melko hiljaista oli kalan tulon kanssa alkuun. Joonaksen vene tuli jossain vaiheessa tervehtimään ja siinä juteltiin veneet vierekkäin. Yhtäkkiä Joonas huikkasi että Jussin vapa joka oli pystyssä vapatelineessä oli taipunut reilusti mutkalle. Kala oli kiinni joten eikun kelaamaan...

Haave on toteutunut :)

Christian nappasi mukavan kokoisen turskan (n. 4.5kg), joka oli varsinainen ahmatti kuten oikealla olevasta kuvasta näkyy.

 

Gilu odottelee keulassa tärppiä. Kelluntahaalarit osoittautuivat hyviksi varusteiksi nyt kun keli oli enemmän Norjalle tyypillinen.

Todella ruma mutta erittäin herkullinen kala :)

 

Lähdimme ajamaan mökeille päin, mutta pysähdyimme matkalla vielä yhdelle kissakalapaikalle josta myös Christian onnistui nappaamaan kissakalan, n. 1.9kg painoisen. Kuten alla näkyy, kissoille sai antaa kalikkaa aika huolella ennen kuin niihin uskalsi koskea.

Kävimme päivän päätteeksi vielä kotivuonon perukoilla, mikä oli eräänlainen lahti rajautuen vuonon yli kulkevaan tiehen/siltaan. Myös täältä perukoilta on saatu pallaksia, aina 15-20kg asti. Me ei kuitenkaan saatu muuta kuin pientä turskaa, seitä ja koljaa.

Kissakalan erikoisuus on että siitä voi leikata "kotletteja" eli suoraan poikkileikattuja palasia jotka ovat selkäruotoa lukuunottamatta täysin ruodottomia. Kätevää perata ja myös valmistaa/syödä.

 

Seuraavaksi olikin vuorossa kissakalojen perkuun harjoittelua. Onneksi isäntäväki neuvoi oikeat niksit. Periaatteessa homma kävi aika samalla tavalla kuin ankeriaan nylkeminen eli nahka kaulasta poikki ja tongilla vedettiin "takki" pois kalan päältä. Pienen harjoittelun jälkeen homma sujui nopeasti ja lopputulosa oli siisti.

Joonas oli myös ennen rantaan tuloa saanut mukavan kokoisen kissakalan (3.2kg) jota nylkee tässä. Puitteet olivat erinomaiset perkuuhommille. Taustalla näkyy kalantunnistustaulu josta voitiin katsoa jos tuli jotain eksoottisempaa ylös merestä ;-)

Kokonaisuutena tämä päivä oli erittäin onnistunut - Davidin iso turska ja reilun kokoiset kissakalat olivat juuri sitä mitä olimme tulleet täältä hakemaan. Kelikin oli ollut ihan ok, vaikka aivan viikonlopun kaltaista kesäkeliä ei enää ollutkaan. Sääennusteet olivat myös aika kehnoja tuleville päiville...

 

Edellinen Seuraava