Käyttäjätunnus
Salasana

Lyngen 2008

Etusivu | Perjantai | Lauantai | Sunnuntai | Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai | Lauantai

 

Keskiviikko - Kalaonni suosii jälleen...

Keskiviikkoaamun keli oli harmaa, mutta onneksi ei enää satanut. Toiveet olivat korkealla että tästä kalastuspäivästä tulisi edellistä parempi. Tuuli tosin oli sen verran kova että se vaikuttaisi jonkin verran rajoittavasti mahdollisiin kalastuspaikkoihin. Onneksi useat saaret ja niemenkärjet tarjoavat suojaisia paikkoja pahimmalta tuulelta.

Joonas lähti aamupalan jälkeen Davidin kanssa lapio kourassa tonkimaan laskuveden alta paljastunutta pohjahiekkaa. Hieman koomisen näköisen toiminnan syy oli Joonaksen uusi suunnitelma kampeloiden pyydystämiseen, eli hiekkamatojen käyttäminen syöttinä pohjaongessa. Nämä hiekkamadot muistuttavat kastematoja ja soveltuvat siten varsin hyvin onkimiseen.

 

Pian olimme taas liikkeellä. Aloitimme onkimisella jo muutaman sadan metrin päästä majapaikasta. Siinä oli lupaavan näköinen hiekkapohja, vettä noin 5-10 metriä.

Eipä mennyt aikaakaan kun Joonaksen veneessä oli useita hienoja hietakampeloita. Hiekkamato maistui kampeloille huomattavasti paremmin kuin seitinpalat. Myös turskalle maistuivat madot erinomaisesti. Turskat tosin olivat melko pieniä näin syvällä vuonossa. Vertailun vuoksi Christianin venekunta pitäytyi perinteisissä syöteissä eikä saanut yhtään kampelaa ylös.

 

Jatkoimme matkaa ulos vuonosta ja saimme todeta tuulen olevan melko kova. Joonas lähti kuitenkin rohkeasti vastatuuleen yli selän kohti Karlsöyn saarta kun taas Christianin venekunta kiersi läheisen niemen taakse Lyngen vuonon puolelle tuulelta suojaan.

Lunnit tuntuivat viihtyvän merellä kovassakin laineessa.

Jussi onnistui pian saamaan seitinpalalla maustetulla turskapilkillä n. 100m syvyydestä 2.3kg molvan, mikä oli reissun suurimpia.

Christianin vene ajoi Lyngen vuonon rannan suuntaisesti parikymmentä minuuttia mestoille jotka oli merkitty meidän 'ottipaikkakartalle' keila ja pallaspaikaksi. Matkalla saatiin ihailla monia upeita vuorenrinteiden vesiputouksia.

Gilun onkeen tärppäsi rajusti välivedessä kun hän oli laskemassa vieheitä pohjaan. Muutaman syöksyn jälkeen kala tosin rauhoittui ja tuli ylös. Reissun kirkkaasti suurin seiti 3.7kg kirjattiin siten Gilulle. Suuret seitit ovat suht harvinaisia saalita tällä seudulla jostain syystä, tosin se osin saattaa johtua myös kalastustekniikasta, suuret seitit kun kuulemma liikkuvat selkävesillä ja ovat siten hankalasti tavoitettavissa.

 

Perille päästyämme pistimme pilkit veteen n. 60m syvyydessä. Keilaa ja puna-ahventa alkoikin tulla heti. Christian sai komean 3kg keilan. Pallaksia ei valitettavasti näkynyt.

Suur-seiti

Huomasimme että lähellä oli erikoisen näköinen paikka jossa puro laski mereen värjäten veden lähes maidon valkeaksi. Vaalea alue ulottui satoja metrejä merelle. No, sinnehän oli tietysti mentävä kokeilemaan jos vaikka 'murtovesi' olisi houkutellut paikalle kaloja. Otimme haspelit/UL-vehkeet esiin ja lähdimme heittelemään lähelle puron suuta.

Heti ensimmäisellä heitolla tärppäsi välittömästi ja kala pomppasi useasti peräkkäin ilmaan. Luulimme tietysti että kyseessä olisi punalihainen kala kun käyttäytyi tuolla tavalla. Pettymys oli suuri kun kyseessä olikin seiti. Erikoista oli että seitit tässä paikassa käyttäytyivät aivan eri tavalla kuin muualla ja antoivat UL-vehkeille kunnon vastuksen - se oli todella hauskaa kalastusta. Pari reilun kokoista makrillia tuli myös puron suulta - tässä kuvassa Christianin 910g makrilli.

 

Suur-makrilli

Sillä välin toisaalla Joonaksen venekunta oli kalastellut Karlsöyn tuntumassa. Jotakin kalaa oli tullut, mutta kun he keksivät seurata lokkiparvea matalikolle oli alkanut hurja syönti. Hyvän kokoista turskaa oli tullut hetken aikaa jatkuvasti.

Joonas kalasti 'kelaa nopeasti - pysäytä - kelaa nopeasti, jne' menetelmällä kuten meitä oli neuvottu pallaksen pyytämisessä. Niin siinä vaan sitten kävi että Joonas sai kun saikin pallaksen. Kala otti välivedestä Stormin jigiin. Joonas luuli sitä turskaksi ennen kuin 'lättäkala' tuli näkyville eli melkoinen yllätys se varmasti oli :)

Ruijanpallas

Pallaksen saamisesta innostuneena Joonaksen porukka jaksoi kalastaa yöhön asti. Tässä ovat juuri tulleet maihin ja on aika esitellä saalista - ja kelpaahan sitä esitellä :)

Joonasta hymyilyttää :) Pallas painoi 5kg.

Turskaa oli tullut puolikas palju, eli n. 10 kpl.

Tämä oli hieno kalastuspäivä. Monipuolista kalastusta ja saalistakin tuli mukavasti. Joonaksen pallas tietysti kruunasi päivän. Sen myötä olimme saavuttaneet reissun kaikki 3 tärkeintä tavoitetta, eli 10kg ylitys, kissakaloja ja ruijanpallas - hienoa!

 

Edellinen Seuraava