Käyttäjätunnus
Salasana

Lyngen 2008

Etusivu | Perjantai | Lauantai | Sunnuntai | Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai | Lauantai

 

Torstai - Kissakaloja

Torstai oli pilvinen mutta melko tyyni päivä mikä antoi vapauksia kalastuspaikan valinnan suhteen. Aloitimme päivän läheisen niemenkärjen kohdalla heittelemällä maininkien nostattamiin komeisiin rantatyrskyihin. Siinä olisi voinut kuvitella olevan jotain mielenkiintoista kalaa, mutta saalis jäi pariin pieneen seitiin. Jatkoimme pian kohti luodetta Karlsöyan ja Vannöyan liepeille.

Christianin venekunta suuntasi samalle matalikolle josta Joonas oli edellisenä päivänä napannut pallaksen. Paikka osoittautui nyt kuitenkin hiljaiseksi joten matka jatkui pian kohti seuraavia karttaamme merkittyjä matalikkoja. Matalikoilla oli tyypillisesti 50-70m vettä kun ympäröivä vuono oli 100-200m syvä. GPS/kaiku oli välttämätön matalikkojen paikallistamiseen.

 

 

 

Useampi tunti meni alkuun että ei tullut oikein mitään kalaa. Eräs harvinaisen rohkea merilokki teki meille seuraa toivoen tietysti että onkisimme sille kalan. Kävikin niin hassusti että yksi pieni keila pääsi meiltä välivedessä irti ja muutaman minuutin päästä se tuli vähän matkan päästä veneestä pintaan lokin iloksi. Keilan ilmarakko tulee usein sen suusta ulos paine-eron vaikutuksesta eikä se sitten pysty enää sukeltamaan. Tämä korjaantuu jos tekee pienen reiän ilmarakkoon - mutta selviääkö kala siitä? Muutama isompi kala nappasi Vannöyan kaakkoispuolen matalikoilta (kuvat alla).

Jussi sai 3.7kg keilan (reissun suurin)

Christian paranteli omaa turskaennätystä 5 kiloon

Matka jatkui Christianin venekunnalla 15km selän yli länteen Arnöyan (yllä) puolelle josta olimme kuulleet saatavan hyvin kissakaloja. Saaren koilispuolella oli n. 60m syvä laaja tasanne jonka yli annoimme veneen ajalehtia tuulen mukana. Mittasuhteista kuvassa antaa paremman käsityksen kun huomaa talot rannalla.

 

Sillä välin Joonaksen venekunta oli kokenut varsin nihkeän kalantulon. Turskaa, seitä ja koljaa oli tullut jonkin verran, mutta ei mitään suuria kokoja. Onkimalla he saivat myös joitakin kampeloita. Oikealla kuvassa David on juuri napannut ongella hietakampelan.

Porukan 'kalalajikilpailua' ajatellen merkitseviä olivat kuitenkin uudet lajit ja tässä suhteessa Joonas kunnostautui nappaamalla punakampelan (rödspätta).

 

Rödspätta

Joonaksen venekunta kävi vielä 'kotivuonon' perukoilla kokeilemassa. Johan kuittasi sieltä itselleen uuden kalalajin, eli liejukampelan (lerskädda). Kala painoi peräti 140g :)

 

Christianin venekunnalla oli Arnöyan tuntumassa hienoja tilanteita kissakalojen kanssa. Kissat nappasivat pohjaa pitkin veneen mukana raahautuviin jigeihin joissa oli kalanpala syöttinä. Parissa tunnissa Christian sai 2 kissaa ja Jussi sekä Gilu kissat mieheen. Kaikki kissat olivat noin 3-4 kiloisia. Illan varmasti isoin tärppi pääsi karkuun Christianilta ilman että pääsimme toteamaan mikä kalalaji oli kyseessä.

Kissakala näytti konkreettisesti agressiivisuutensa - Jussi kun sai kissan veneeseen, iski se hampaansa välittömästi saappaaseen ja puristi todella lujaa - ihme että saapas oli sen käsittelyn jälkeen vielä ehjä.

 

 

Iltahämärä pakotti lähtemään kissakalojen parista takaisin mökille. Kissakalat pelastivat muuten varsin vaisun kalastuspäivän. Joonaksen venekunnalle päivä oli pettymys. Erikoista tällä reissulla olikin juuri se että kalaonni vaihteli venekunnittain siten että yleensä saman päivän aikana vain toiseen veneeseen tuli kunnolla kalaa.

Mökillä otimme joitakin kuvia päivän saalista ja siivosimme kalat. Alla kuvassa näkyy kissakalan rustojen täyttämä suu jolla se pystyy murskaamaan isojakin simpukoita.

Kissakaloja

Edellinen Seuraava